Opinie są zgodne – warto wrócić do naturalnego odżywiania. Nasze babcie nie znały wielu chorób ponieważ zapobiegały im stosując liczne kombinacje ziół i roślin dobroczynnych dla organizmu. Do naszych domów wracają rośliny znane od lat. Ostatnim hitem jest czystek. Jest wykorzystywany jako herbatka lub w formie inhalacji. Jest doskonały dla osób mających problemy z odpornością – wzmacnia system immunologiczny, oczyszcza organizm z toksyn, wirusów i drobnoustrojów, wspomaga trawienie, u mężczyzn wspomaga działanie gruczołu krokowego, poprawia zapach potu, wybiela zęby. Nie ma właściwie elementu, na który nie ma wpływu. Kolejnym hitem jest błonnik witalny.
Nasi przodkowie nie zastanawiali się nad spożyciem błonnika – jedli dużo warzyw, owoców i zbóż. Nie musieli martwić się otyłością lub problemami z wypróżnieniem. W dzisiejszym świecie białej, oczyszczonej mąki przyda się wspomaganie. Będzie nim błonnik zawarty w babce lejkowatej i babce płesznik. Ich nasiona mają wysoki poziom błonnika, który spożyty z odpowiednią ilością płynów oczyści jelita, poprawi trawienie i wyreguluje wypróżnienia. Dawkowanie – wystarczą 3 łyżeczki przed każdym posiłkiem, rozpuszczone w wodzie lub innym płynie. To pozwoli na skorzystanie z dobroczynnych właściwości tych roślin. Każdy sklep ze zdrową żywnością zaoferuje różne produkty zawierające te rośliny.