Olbrzymie znaczenie dla naszego dobrego samopoczucia ma odpowiednia dieta. Jedzenie nie powinno sprowadzać się tylko do doznań smakowych, ale zastanawiajmy się także jakim paliwem dla naszego organizmu będzie dany produkt. Obecnie króluje pszenica – w białym chlebie, makaronie, ciastach i innych słodyczach. Pszenica wbrew pozorom jest bardzo zdrowa. Nie jest odpowiednia dla osób nietrawiących glutenu (bo jest jego głównym źródłem), ale dla pozostałych to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, witaminy E i potasu. Jest doskonałym paliwem dla naszego mózgu, poprawia koncentrację, pozwala na zachowanie sprawności umysłowej i dobrej pamięci.
To dobre drugie śniadanie dla uczniów, od których wymaga się doskonałych zdolności umysłowych i wysokiej koncentracji. Nikt nie spodziewa się, że wszyscy zaczną nagle spożywać gołe ziarna pszenicy, to nie byłoby zbyt wygodne. Odpowiednią formą będą płatki pszenne czyli walcowane nasiona, nieczyszczone i nie przesiewane. To pozwala na zachowanie wszystkich dobroczynnych składników samej pszenicy. Są świetnym posiłkiem przed treningiem, zawierają dużo węglowodanów złożonych i błonnika. Wpłyną na poprawę procesów metabolicznych oraz perystaltykę jelit. Na długi czas zapewnią uczucie sytości.