Ciasto idealne? Musi być bez zakalca
Zakalec to niedopieczony kawałek ciasta, który może potrafić się każdemu. Powodów może być wiele, trzeba więc pamiętać o kilku kwestiach, dzięki którym można uniknąć niedopieczenia ciasta. Jak rozpoznać, że powstał zakalec w cieście? Jest to bardzo proste. Część ciasta jest wilgotna, najczęściej jego spód albo środek. O możliwych powodach niedopieczenia i sposobach na uratowanie ciasta przeczytasz poniżej.
Powody powstawania zakalca
Niedopieczenie ciasta może być spowodowane różnymi czynnikami, na każdym etapie przygotowania wypieku. Najczęściej problem pojawia się przez zastosowanie nieodpowiednich proporcji poszczególnych składników. Aby tego uniknąć, należy korzystać jedynie z zaufanych przepisów oraz dokładnie je czytać i stosować do wskazówek. Kolejną możliwą przyczyną niedopieczenia, jest zbyt mocne mieszanie ciasta. Niektórym ciężko w to uwierzyć, jednak faktycznie może się zdarzyć tak, iż energiczne i bardzo intensywne mieszanie ciasta spowoduje, iż powstanie znienawidzony zakalec. Wstawienie ciasta do zimnego piekarnika, to kolejna często występująca przyczyna powstawania zakalca. Nie bez powodu w przepisach jest zawarta informacja, aby ciasto wstawiać do dobrze rozgrzanego piekarnika. Warto stosować się do tej ważnej zasady. Również nie do końca sprawny piekarnik może być przyczyną niedopieczenia ciasta. Jeśli więc wykluczasz wcześniej wymienione czynniki, być może Twój piekarnik działa niepoprawnie i dlatego wyjmujesz z niego zakalce. Co zrobić w takiej sytuacji? Czy można uratować wypiek? Sposób znajdziesz w kolejnym akapicie.
Uratuj swoje ciasto
Niektórzy twierdzą, iż jedzenie zakalca to dobry pomysł i smaczna przekąska. Nie warto jednak tego robić, ponieważ surowe ciasto nie jest najlepsze dla organizmu. Najlepiej po prostu odkroić niedopieczone miejsca a ciasto pokroić na kawałki i podać. Jeśli bardzo duża część jest zakalcem, należy także ją odkroić a udane ciasto wykorzystać do stworzenia innych, pysznych wypieków