Coraz więcej badań dowodzi, że nadmierne spożycie mięsa jest szkodliwe dla organizmu. Duża ilość produktów pochodzenia zwierzęcego może zakwaszać organizm i obciążać trawienie. Mięso jest źródłem białka i rezygnując z jego spożycia należy znaleźć odpowiednie zamienniki. Są one znane od tysięcy lat – są to rośliny strączkowe. Nasiona strączkowe posiadają dużo białka dobrego dla naszego organizmu, a także wiele witamin z grupy B, witaminy A, E i C, na długo zapewniają uczucie sytości. Większość z nich posiada niski indeks glikemiczny co czyni je produktami dopuszczalnymi dla cukrzyków. Powinni oni unikać niektórych z nich, np. nasiona grochu posiadają wysoki indeks glikemiczny.
W strączkach największym problemem jest powodowanie wzdęć. Jeżeli nie mamy poważnych problemów trawiennych możemy ten efekt zniwelować przez odpowiednie przygotowanie. Suche nasiona powinny być namaczane, zagotowane, odcedzone i gotowane do miękkości w nieosolonej wodzie (sól przedłuża proces gotowania). Dodając wybrane przyprawy takie jak kminek, tymianek, majeranek czy czosnek zniwelujemy niewygodny efekt. Teraz możemy już przygotowywać zupy, kotlety, gulasze i pasztety.