Na szczęście żyjemy na świecie, w którym coraz bardziej wzrasta świadomość ekologiczna. Dzieci od małego uczone są sprzątania, dbania o przyrodę. Warto w dorosłym życiu mieć świadomość, które produkty są dobre dla naszej planety, a w tym dla nas. Głównym tłuszczem dodawanym do słodyczy jest olej palmowy. Charakteryzuje się tym, że jego produkcja jest bardzo tania, ale odbywa się przy użyciu licznych substancji chemicznych. Pozbawia także środowiska naturalnego wielu zwierząt, zwłaszcza zagrożonych wyginięciem orangutanów mieszkających w lasach palmowych. Kupując te produkty pamiętajmy, że nie dość, że są niezdrowe to jeszcze szkodzą naszej planecie.
Warto kupować ekologiczne słodycze, znajdziemy na nich specjalne oznaczenie potwierdzające, że jeżeli zawierają olej palmowy to ten wysokiej jakości pochodzący z ekologicznych upraw, a nie niekontrolowanej wycinki drzew. Ma to także znaczenie przy produktach zawierających kakao – warto inwestować w te zawierające kakao wytworzone z naturalnych nasion kakaowca. Dzięki temu dostarczymy organizmowi żelazo, magnez i potas. Na szczęście w sklepach stacjonarnych dostępne są najróżniejsze słodycze zawierające ekologiczne produkty, a nawet słodycze o niskim indeksie glikemicznym dla cukrzyków, bezglutenowe słodycze dla osób, które nie trawią glutenu, słodycze bez laktozy dla osób, które nie mogą jej spożywać. Warto czytać etykiety i mieć świadomość skąd pochodzi jedzenie przez nas kupowane, jaką musiało pokonać drogę i jak zostało wyprodukowane.