Wszyscy uwielbiają makaron. Ten najpopularniejszy to makaron pszenny, jasny, taki, który jest gotowy w 10 minut. Co jednak z osobami, które nie jedzą glutenu? Po pierwsze, należy wspomnieć, że dieta bezglutenowa jest odpowiednia dla osób mających problemy z jego trawieniem. Jest to związek występujący w zbożach, głównie pszenicy, ale także życie i jęczmieniu. Większość populacji nie ma żadnych problemów i dolegliwości żołądkowych związanych ze spożywaniem glutenu więc jedzmy go bez obaw.
Jeżeli jednak należymy do procenta populacji, który nie może jeść glutenu kupmy makarony bezglutenowe. Wybór jest naprawdę szeroki – makarony ryżowe (czerwone, czarne, białe), kukurydziane, amarantusowe, ciecierzycowe, jaglane i gryczane. Poznamy nie tylko nowe smaki, ale wzbogacimy naszą dietę. To także doskonała odskocznia dla osób, które na co dzień jedzą tylko pszenicę. Jeżeli mamy na to czas, spróbujmy ugotować własny makaron. Maszynka do robienia makaronu nie będzie od razu konieczna, nasze babki używały wałka, stolnicy i noża. Na pierwsze próby te sprzęty zdecydowanie wystarczą. W sklepach internetowych i stacjonarnych ze zdrową żywnością kupimy różne rodzaje mąk, które będą doskonałą bazą do makaronu. Ostatnim odkryciem są także “makarony” warzywne, np.. wykonane z cukinii. Takie makarony są z pewnością bezglutenowe i nadają się do lekkich dietetycznych lub wegańskich dań.