Grecka oliwa z oliwek jest sekretem długowieczności Greków. Najzdrowsza jest ta tłoczona na zimno i nie poddawana żadnym dodatkowym procesom. Tym sposobem zachowane zostaną wszystkie składniki odżywcze korzystne dla naszego zdrowia. Oliwa zawiera związki fenolowe na bardzo wysokim poziomie. Są to antyoksydanty czyli związki usuwające z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszone starzenie i rozwój chorób cywilizacyjnych. To czyli oliwę eliksirem młodości i zdrowia.
Jest doskonała na zimno i do smażenia. Żyjąc w świecie postępującej globalizacji nie powinno być problemem zdobycie oryginalnej greckiej oliwy, prawie każdy sklep internetowy oferujący zdrową żywność z całego świata ma w swojej ofercie różne rodzaje greckiej oliwy. Należy wspomnieć, że oliwa z oliwek ma bardzo charakterystyczny smak, który może nie odpowiadać każdemu. Podobne właściwości ma nasz rodzimy olej rzepakowy. On także zawiera dobroczynne związki fenolowe. Istnieją badania potwierdzające podobne skutki w stosowaniu oleju rzepakowego do skutków stosowania oliwy z oliwek. Warto więc wprowadzić do diety oba te tłuszcze zapamiętując, że łyżka może mieć ponad 100 kcal.