Czasem jej nie doceniamy i traktujemy jako oczywistość. Marchew ma jednak wszechstronne działanie i w cudowny sposób wpływa na zdrowie i kondycję człowieka. Jest prawdziwą, witaminową bombą, a liczne badania wykazują, że jej regularne spożywanie jest pomocne w przypadku wielu chorób. Bo marchew to nie tylko ładna cera i sokoli wzrok. To zdecydowanie coś więcej.
Marchew wartości odżywcze
Ma sporo błonnika, prostych węglowodanów, trochę białka i tłuszczy. To, co ubogaca marchew to witaminy. Ich największe stężenie reprezentuje witamina A, dlatego mówi się, że marchew to naturalny lek na oczy. Ponadto znajdziemy w niej witaminę E, K, C i te z grupy B, choć największe stężenie ma B6. Prozdrowotnymi związkami są liczne antyoksydanty i składniki mineralne jak potas, żelazo, wapń, magnez, mangan, miedź i cynk. Składnikiem marchwi jest beta-karoten oraz niacyny i foliany. Piękny charakterystyczny kolor warzywo zawdzięcza karetonoidom, karotenom, luteinie i zeaksantynie. Pełna jest związków fenolowych takich jak: kwas chlorogenowy hydroksycynamonowy, ferulowy, p-kumarynowy, p-hydroksybenzoesowy czy kawowy.
Właściwości odżywcze marchwi
Są naprawdę spore. To przede wszystkim remedium na dobry wzrok. Ten, kto je marchew, cieszy się błyszczącą i dobrze nawilżoną skórą. Marchew zatrzymuje młodość, zwalcza wolne rodniki, przyczyniając się do poprawy kondycji naszej skóry i opóźnia efekt starzenia. Ze względy na sporą ilość antyoksydantów jest polecana w chorobach nowotworowych. Zmniejsza ryzyko ich zachorowania i blokuje rozrost oraz przerzuty chorych komórek. Chroni nasze serce, poprawia przepustowość żył oraz działa przeciwmiażdżycowo. Reguluje poziom cholesterolu we krwi. To wspaniałe warzywo zwiększa odporność organizmu, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i poprawia koncentrację. Polecana jest dla osób walczących o smukłą sylwetkę. Reguluje procesy metaboliczne, oczyszcza i jest nisko kaloryczna. Reguluje ciśnienie krwi i działa moczopędnie.