Jaka dieta wpływa korzystnie na paznokcie?

Co ma wpływ na Twoje paznokcie ?

Dieta na paznokcie

Odpowiednie spożycie witamin, minerałów i składników odżywczych wspomaga wzrost, tworzenie i siłę nowych komórek paznokcia. Zmiana wyglądu, tekstury lub kształtu paznokci może wskazywać na niedobory składników odżywczych.

Składniki korzystne dla paznokci:

Dieta na paznokcie

  • Biotyna to witamina B-kompleks , znana również jako witamina B7, koenzym R i witamina H. Promuje zdrowy wzrost komórek i pomaga w metabolizmie aminokwasów budujących białka, które są niezbędne do wzrostu paznokci. Pokarmy i suplementy bogate w biotynę mogą pomóc wzmocnić kruche paznokcie.
    Biotyna jest najbardziej skoncentrowana w podrobach, takich jak wątroba, ale można ją również znaleźć w żółtku jaja,produktach mlecznych, drożdżach, łososiu , awokado, słodkich ziemniakach, orzechach , nasionach, a nawet kalafiorze.
  • Witamina B12 odgrywa rolę w wchłanianiu żelaza, a także w rozwoju czerwonych krwinek. Zarówno żelazo, jak i witamina B12 są niezbędne do utrzymania mocnych i zdrowych paznokci.
  • Kwas foliowy, który jest bardzo ważny dla wzrostu i zdrowia paznokci, przyczyniając się do tworzenia czerwonych krwinek i rozwoju nowych komórek. Niedobór kwasu foliowego może powodować zmianę pigmentu w paznokciach i powodować ich sztywność i łamliwość. Kwas foliowy można znaleźć w ciemnozielonych warzywach, owocach cytrusowych, fasoli, grochu, soczewicy, orzechach, nasionach i awokado. Z drugiej strony witamina B12 znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, drób, ryby, jajka i nabiał, chociaż może być wzbogacana w inne produkty spożywcze i napoje.
  • Żelazo stanowi centrum czerwonych krwinek, które przenoszą tlen do twoich narządów i każdej komórki w twoim ciele – w tym paznokci. Bez żelaza tlen nie jest odpowiednio przenoszony do komórek. Twój organizm wchłania żelazo znajdujące się w pokarmach zwierzęcych, takich jak wołowina, kurczak, ryby i jajka, lepiej niż w pokarmach roślinnych, takich jak ciemnozielone warzywa liściaste, orzeszki ziemne, nasiona, fasola i inne wzbogacone pokarmy. Jednak spożywanie pokarmu bogatego w witaminę C wraz z roślinnym źródłem żelaza poprawia wchłanianie. Na przykład jedzenie pomarańczy i truskawek wraz z sałatką ze szpinaku z fasolą i nasionami poprawia wchłanianie żelaza.
  • Magnez jest minerałem biorącym udział w ponad 300 reakcjach w organizmie, w tym syntezie białek, która jest wymagana do wzrostu paznokci. Produkty pełnoziarniste , a konkretnie pełnoziarniste, są bogatym źródłem magnezu. Dobrymi źródłami są również ciemnozielone warzywa liściaste, a także komosa ryżowa, migdały, orzechy nerkowca, orzeszki ziemne i czarna fasola.