Świeżo wyciskane soki

Świeże soki z warzyw i owoców – dlaczego warto pić

Od małego z pewnością słyszymy o prozdrowotnym wpływie warzyw i owoców. Nic więc dziwnego, że skumulowana ich forma w sokach, czy koktajlach jest uznawana za jedne ze zdrowszych napojów. Istotne jest tu podkreślenie, że chodzi tu o świeżo, najlepiej przez nas samych, wyciskane soki. Warzywa i owoce, z których korzystamy również nie powinny być przypadkowe, i nie chodzi tu tylko o walory smakowe, ale też jakość. Z pewnością lepiej zainwestować w te produkty, których pochodzenie jest nam znane niż kupować przypadkowe w sklepie. Owoce i warzywa w tej formie są idealnym źródłem wszelkich witamin. Robiąc sok w domu musimy pamiętać, że dodawanie dodatkowego cukru zazwyczaj jest zbędne, gdyż zawarta w tych produktach fruktoza zapewnia słodki smak. Jeśli planujemy wprowadzić do naszej codziennej diety świeżo wyciskane soki warto zainwestować w wyciskarkę do soków, czy inne tego typu urządzenie. Oczywiście samo picie soków nie zastąpi dobrze zbilansowanej diety i powinien być to jedynie dodatek. Musimy też pamiętać o równowadze, gdyż picie zbyt dużej ilości soków czasem może wywołać nawet poważną reakcje alergiczną.

Pomysły na świeżo wyciskane soki i ich właściwości

Przepis na sok jaki wybierzemy zależy w dużej mierze od naszego gustu co do smaku, a także od witamin i pierwiastków jakie chcemy by wzbogaciły naszą dietę. Na przykład jeśli zależy nam na dużej ilości witaminy A oraz żelaza z pewnością spodoba nam się przepis na sok z marchewki i buraka. Dodatkowo do tej mieszanki często dodawany jest imbir. Przepis ten rzecz jasna można modyfikować, niektórzy do wspomnianej konfiguracji marchwi z burakiem dodają pomarańcze. Jeśli zależy nam na orzeźwieniu perfekcyjnym wyborem jest sok z ogórka, mięty oraz limonki. Wzbogacony może być rzecz jasna przez różne dodatki jak jarmuż, czy pietruszka. W ten sposób będzie treściwszy, a także będzie posiadał więcej wartości odżywczych. Jeśli chcemy osiągnąć słodszy smak możemy dodać do ogórka i limonki także jabłko.