Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką

Nie ma nic lepszego jak domowy chleb prosto z pieca. Niestety – większość z nas nie ma w domu pieca do wypiekania chleba. Dlatego większość myśli, że pieczenie takiego pysznego chleba w domu nie jest możliwe.
Jak się jednak okazuje – domowy chlebek z chrupiącą skórką w warunkach domowych jest jak najbardziej osiągalny. Mało tego – smakuje tak pysznie, że rzadko kiedy pójdziesz potem po chleb do sklepu.

Do przygotowania domowego chleba potrzebujemy :

  • 500 gram mąki pszennej,
  • 300 gram mąki pszennej razowej,
  • 600 gram wody – najlepiej ciepłej, ale nie wrzątku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 6 gram świeżych drożdży,
  • 100 gram słonecznika,
  • 20 gram sezamu.

Przygotowanie

Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą. Dolewamy do nich ciepłą wodę. Wyrabiamy, aż wszystko się połączy. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około pół godziny. Po odczekaniu pół godziny dodajemy do miski drożdże rozpuszczone w łyżce letniej wody, a także sól i ziarna. Zagniatamy ciasto. Wszystko powinno ładnie się połączyć po około 10 minutach zagniatania.
Ciasto powinna być wtedy miękkie, elastyczne i lepić się do dłoni. Nie należy dodawać więcej mąki, jeśli takie jest.
Przekładamy je do miski, najlepiej wysmarowanej olejem i zostawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia. Co pół godziny, później co godzinę należy je rozciągnąć, ale nie trzeba wyjmować go na blat. Może zostać w misce.
Po około trzech godzinach czekania przekładamy ciasto do formy. Tutaj została użyta forma o wymiarach 35×12 cm. Najlepiej aby była wyłożona papierem i wysypana otrębami. Jeśli lubimy chleb z większą ilością ziaren na tym etapie możemy ich jeszcze trochę dodać. Całość przykrywamy folią spożywczą i po raz ostatni zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik w tym czasie nagrzewamy do 230 stopni. Wyrośnięty chleb wstawiamy najpierw na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy przez około 45 minut. Jeśli lubimy wypieczony chleb z chrupiącą skórką na ostatnie 15 minut pieczenia wyciągamy go z formy i pieczemy go bez niej.
Jeśli chcemy sprawdzić, czy chleb jest gotowy należy w niego postukać. Powinien wydać głuchy odgłos.