Po co nam potas?
Potas odgrywa w organizmie człowieka bardzo ważna rolę Jest jednym z najważniejszych minerałów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu Potas jest odpowiedzialny za prawidłową pracę serca i układu krążenia. Potas usprawnia także pracę mięśni, a także reguluję gospodarkę wodną.
Warzywa bogate w potas :
Jaki rozpoznać warzywa z potasem? Wiele pokarmów, które już spożywasz, zawiera potas. Pokarmy wymienione poniżej są bogate w potas. Jeśli chcesz zwiększyć ilość potasu w swojej diecie, dokonuj zdrowych wyborów żywieniowych, wybierając pozycje poniżej, aby dodać je do swojego menu.
Wiele świeżych owoców i warzyw jest bogatych w potas: banany, pomarańcze, morele, grejpfruty (niektóre suszone owoce, takie jak suszone śliwki, rodzynki i daktyle, również są bogate w potas).
Świetnym źródłem potasu są także ziemniaki. Jeden ziemniak (136 gramów) może dostarczyć 515 mg potasu. W rzeczywistości jedno z badań wykazało, że ziemniaki są najlepszym źródłem potasu w diecie, obliczając, że mały pieczony ziemniak dostarcza 738 mg potasu.
Istnieje jednak wiele różnych odmian ziemniaków, a zawartość potasu może zależeć od gleby, w której są uprawiane. Ponieważ ziemniaki są spożywane codziennie w wielu częściach świata, mogą być kluczowym czynnikiem wpływającym na spożycie potasu w diecie ludzi. Dobrym wyborem będą także buraki. Jedna filiżanka lub około 170 gramów gotowanych buraków może dostarczyć 518 mg potasu. Dla tych, którzy chcą zwiększyć spożycie potasu, aby zapobiec nadciśnieniu lub zarządzać nim, buraki mogą mieć dodatkową zaletę. Dobrym wyborem będzie również sok z owoców bogatych w potas: sok pomarańczowy czy sok z suszonych śliwek.
Niektóre produkty mleczne, takie jak mleko i jogurt, są bogate w potas ( najlepiej jednak niskotłuszczowe lub beztłuszczowe). Niektóre ryby zawierają potas na przykład tuńczyk czy halibut.
Źródłem potas jest także woda kokosowa to fantastyczny, nawilżający napój.
Jest to doskonała naturalna alternatywa dla napojów sportowych, ponieważ zawiera kluczowe elektrolity, które pomagają wciągać wodę do komórek, a jej naturalne cukry dostarczają energii podczas ćwiczeń lub uzupełniają utracone zapasy glikogenu .
Pasta pomidorowa jest wytwarzana z gotowanych pomidorów, które zostały obrane i pozbawione pestek. Ta skoncentrowana przyprawa nadaje wspaniały smak wszystkim sosom i potrawom na bazie pomidorów. Uważaj na pasty pomidorowe z dodatkiem cukrów , dodatków lub konserwantów. Wskazane jest, aby wybrać produkt z jak najmniejszą ilością składników. Jak widać nie trudno wprowadzić do diety warzywa z potasem.