Śniadanie to bardzo ważny posiłek dnia, warto o nim pamiętać. Śniadanie powinno być nie tylko zdrowe oraz pożywne, ale także smaczne. Nie masz pomysłu, co zjeść na zdrowe śniadanie? Ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Poniżej znajdziesz sposoby na smaczną i pożywną granolę, która doda Ci pozytywnej energii na początek dnia. Zapraszamy do lektury.
Dietetyczna granola
Granola jest smaczna, odpowiednio przygotowana może być również zdrowa i bardzo pożywna. Chociaż opinie są podzielone, warto jeść granolę na rozpoczęcie dnia. Kluczem do sukcesu jest jej odpowiednie przygotowanie. Granola to przede wszystkim płatki zbożowe, orzechy oraz suszone owoce. Odpowiednie proporcje i dobranie składników sprawi, że granola może być spożywana nawet na diecie. Chociaż można kupić gotowe mieszanki w większości sklepów spożywczych, dobrym pomysłem okaże się samodzielne przygotowanie zdrowego śniadania. Dietetyczna granola to nic trudnego. Oto kilka inspiracji, które mogą Ci się przydać:
- Granola z czekoladą i miodem – to doskonały pomysł, jeśli potrzebujesz dużej dawki zdrowej słodyczy. Pamiętaj jednak, że jest to granola którą należy spożywać z umiarem, od czasu do czasu. Do jej przygotowania potrzebujesz 2 szklanki płatków owsianych i wielozbożowych, garść suszonej żurawiny, kilka orzechów laskowych oraz włoskich, odrobinę wiórków kokosowych, dwie łyżki miodu, dwie łyżki oleju kokosowego, sok z połowy pomarańczy oraz odrobinę gorzkiej czekolady. Granolę z miodem i czekoladą należy przygotować według tradycyjnego przepisu.
- Granola z jabłkiem – do jej przygotowania potrzebujesz dwie szklanki górskich płatków owsianych, pół szklanki pestek słonecznika, odrobinę sezamu, odrobinę orzechów laskowych, pół szklanki płatków migdałowych, łyżkę cynamonu, jedno duże jabłko, cztery łyżki cynamonu.
Przepisów na granolę jest wiele, dzięki czemu każdy może znaleźć swój ulubiony smak. Granola nie jest trudna w przygotowaniu, a jej smak rozpieszcza podniebienie. Warto także wspomnieć, że porcja dietetycznej granoli jest sycąca, ale jednocześnie nie powoduje uczucia ciężkości i przepełnienia.
Granola – dlaczego warto?
Granola jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa. Jej składniki są źródłem cennego błonnika, którego regularne spożywanie wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu trawiennego. Orzechy zaś są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dodają energii i pomagają w koncentracji. Granola to również źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu oraz wapnia.