Oleje roślinne, olej kokosowy rafinowany – jak wybierać?

Nie od dzisiaj wiadomo, że oleje roślinne są zdecydowanie zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce. Aktualnie nadal hitem jest olej kokosowy. Jest wykorzystywany powszechnie nie tylko w kuchni, ale także jako składnik kosmetyków drogeryjnych i domowych. W kuchni jest doceniani ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie – nadaje się do pieczenia, smażenia, jako dodatek do ciast i deserów. Może być spożywany na surowo. Jest ulubionym tłuszczem wegan, którzy nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Na rynku dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego – olej kokosowy rafinowany i nierafinowany. Ten pierwszy jest zdecydowanie mniej szlachetny. Jest przetwarzany przy użyciu wysokiej temperatury i środków chemicznych co pozbawia go kokosowego smaku i zapachu oraz wielu składników odżywczych. Olej nierafinowany ma właściwości prozdrowotne.

 

Pozyskuje się go w procesie tłoczenia na zimno co pozostawia jego delikatny orzechowo-kokosowy smak i właściwości zdrowotne. Jest także droższy. Nie oznacza to, że nie warto kupować oleju rafinowanego. Będzie doskonałym składnikiem domowych kosmetyków, pomoże w pozbyciu się rozstępów, ujędrni skórę, będzie doskonały do olejowania włosów i ssania oleju. Jest także odpowiedni dla osób, którym przeszkadza w daniach smak kokosa. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzemy warto wprowadzić do naszej diety te zdrowe tłuszcze.