Co to jest kasza jaglana

Co to jest kasza jaglana? Kasza jaglana jest jedną z najpopularniejszych kasz, obok kaszy jęczmiennej i gryczanej jest jedną z najczęściej wybieranych kasz przez Polaków. Kasza jaglana jest także jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Otrzymywana jest z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Kasza jaglana posiada szerokie zastosowanie w kuchni, od dań słodkich do dań wytrawnych. Kasza jaglana ma też wiele właściwości prozdrowotnych, świetnie nadaje się dla osób na diecie, w tym bezglutenowej. Korzystnie wpływa też na ciało i umysł.

Co to jest kasza jaglana i jak używać jej w kuchni?

Kasza jaglana w kuchni.

Kaszę jaglaną można spożywać i przyrządzać na słono jak i na słodko, w obydwóch wersjach jest bardzo smaczna. Kasza jaglana świetnie sprawdzi się także w daniach jarskich i wegetariańskich. Można przygotować z niej na przykład bezmięsne kotlety. Kasza jaglana idealnie nadaje się także do sałatek, ponieważ ze względu na swój kleisty charakter świetnie połączy pozostałe składniki dania. Kasza jaglana w kuchni jest dosyć wymagająca, ponieważ nieumiejętny jej przyrządzenie może sprawić , że stanie się gorzka. Aby kasza po ugotowaniu była smaczna należy jak przed gotowaniem obficie przelać najpierw zimną a później gorącą wodą. Kaszę powinno się gotować około 30-40 minut, jeśli chcemy aby była kleista należy przed gotowanie dodać do niej odrobinę ciepłej wody i wymieszać. Trzeba też mieć na uwodzę, że ta kasza dość szybko się psuje i nie należy jest za długo przechowywać otwartej, ponieważ może zjełczeć.

Właściwości prozdrowotne kaszy jaglanej .

Kasza jaglana posiada dużo bardzo dobrze przyswajalnego białka (dzięki czemu może zastępować mięso). Kasza ta ma dużo witamin takich jak B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) , a także pokaźne ilości żelaza i miedzi.
Kasza jaglana jest szczególnie polecana dla osób będących na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawiera glutenu.
Kasza jaglana wpływa też niezwykle korzystnie na skórę, włosy i paznokcie oraz kości z uwagi na to, że zawiera krzem. Jedzenie tego produktu wpływa dobrze również na pamięć i koncentrację., a także reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Jest zatem wiele korzyści przemawiających za tym, że kasze jaglaną wprowadzić jako stały element diety i jadłospisu.