Nasiona chia w naszej diecie.

Zdrowe dodatki w diecie

Każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że żywność, którą na co dzień spożywamy ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia. To właśnie dzięki stawianiu na zdrowe, nie przetworzone produkty możemy zadbać o naszą kondycję oraz samopoczucie. Istnieje wiele produktów, które posiadają dodatkowe pozytywne działanie na nasz organizm ze względu na zawarte w nich składniki mineralne. Przykładem bardzo zdrowego produktu, który coraz częściej gości w naszej kuchni są nasiona chia. Naprawdę warto jest znaleźć dla nich miejsce w swoim codziennym menu.

Dlaczego warto jeść nasiona Chia?

Nasiona Chia to w ostatnich latach bardzo popularny dodatek do deserów i różnych dań. Wielu z nas wybierając je kieruje się głównie ich popularnością wśród znanych blogerów, warto jednak zwrócić uwagę również na cenne właściwości nasion chia, dzięki którym możemy poprawić swoje zdrowie i samopoczucie. Po pierwsze ważną cechą nasion tych jest zawartość dużej ilości kwasów omega 3. Są to zdrowe tłuszcze, które znaleźć możemy głównie w rybach, jednak stawiając na nasiona chia możemy również dostarczyć te cenne kwasy naszemu organizmowi. Są one odpowiedzialne między innymi za wspomaganie pracy naszego mózgu, koncentrację oraz pamięć, wpływają pozytywnie na nasz układ nerwowy, łagodzą depresję i spowalniają procesy jego starzenia, wzmacniają wzrok, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom cholesterolu HDL, a także zapobiegają miażdżycy i chorobie wieńcowej. Wszystkie te efekty możemy uzyskać włączając do naszej diety nasiona Chia. Dodatkowo nasiona te zawierają wiele mikroelementów fosfor, wapń, żelazo, miedź lub selen. Są to mikroelementy odpowiedzialne za prawidłową pracę naszego organizmu, niestety nie zawsze możemy zaspokoić całe nasze zapotrzebowanie na nie dzięki naszej tradycyjnej diecie. Jak widzimy zatem nasiona Chia są naprawdę bardzo zdrowym produktem. Dodatkowo odpowiednio przygotowane mogą stać się naszym ulubionym deserem.