Co na przemianę materii

Dlaczego zwiększony metabolizm dobrze wpływa na organizm?

Jeśli zastanawiasz się, jak zwiększyć metabolizm , poniżej praktyczne porad jak możesz zrobić to dziki zmianie codziennych niekorzystnych dla Twojego zdrowia nawyków. Jeśli chcesz ważyć mniej, musisz mniej jeść, prawda? Cóż, jeśli nie spożywasz wystarczającej ilości kalorii , może to spowodować utratę masy mięśniowej, co zmniejszy tempo metabolizmu. Dodatkowo, gdy nie dostarczasz organizmowi wystarczającej ilości kalorii, twoje ciało spowalnia tempo, w jakim spala kalorie, aby oszczędzać paliwo, które posiada. Co na przemianę materii

Wskazówki jak zwiększyć metabolizm :

Co na przemianę materii ? najlepsze sposoby i produkty:

Jedz codziennie wystarczającą ilość białka. Różne rodzaje białka najlepsze sposoby na przyspieszenie metabolizmu . Im więcej masz mięśni, tym więcej kalorii spalasz bez względu na to, co robisz. Sport na siłowni pomaga budować mięśnie, a spożywanie białka zapobiega rozpadowi i spowolnieniu tempa metabolizmu. Badania wykazały, że ponieważ białko jest trudniejsze do rozbicia i strawienia przez organizm niż inne składniki odżywcze, może zwiększyć spalanie kalorii po posiłku o 5 procent . Staraj się wprowadzać trochę białka do każdego posiłku i przekąski w ciągu dnia. Pokarmy o wysokiej zawartości białka wspomagające metabolizm obejmują: jajka na twardo
pierś z kurczaka. Indyk mielony, fasola.

Wybierz produkty pełnoziarniste. Makaron pełnoziarnisty to jeden z najlepszych sposobów na przyspieszenie metabolizmu . Rozkładanie całych ziaren wymaga od organizmu dodatkowego wysiłku niż bardziej rafinowane i przetworzone ziarna, takie jak mąka zwykle używana do wypieku chleba i makaronu. Możesz pomóc w utrzymaniu podwyższonego tempa metabolizmu, spożywając pokarmy, które organizm musi ciężej strawić.

Twoje produkty, które przyspieszają metabolizm, to produkty pełnoziarniste, które są również bogate w błonnik; brązowy ryż, owsianka, komosa ryżowa.

Śpij długo. Brak wystarczającej ilości snu – poniżej zalecanych siedmiu do dziewięciu godzin na dobę dla większości dorosłych – prowadzi również do upośledzonej tolerancji glukozy, czyli zdolności organizmu do wykorzystywania cukru jako paliwa. Ludzie spalają mniej kalorii, kiedy śpią w ciągu dnia i rejestrują godziny czuwania po zachodzie słońca.

Jedz więcej fasoli o wysokiej zawartości błonnika. Fasola jest nie tylko doskonałym źródłem białka roślinnego, ale zawiera również błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Proces trawienia błonnika i białka w fasoli spala dodatkowe kalorie, a oba rodzaje błonnika pomagają obniżyć poziom insuliny po trawieniu i powodują, że organizm przechowuje mniej tłuszczu.