Sernik idealny na lato

Kiedy na stole pojawia się sernik, nikogo nie trzeba przekonywać, by sięgnął choć po jeden kawałek. W różnych wariacjach – wiedeński, nowojorski, japoński, z brzoskwiniami – zawsze znajdzie swoich miłośników. Czy sernik może zaskoczyć? Oczywiście! Wystarczy jedynie podać go tak jak się wcześniej nie zdarzało, na przykład sernik z kokosem i cytryną – to zupełnie świeży i orzeźwiający sposób na jedno z ukochanych ciast.

Król sernik

Poza wieloma wariacjami na temat sernika tym, co niego przyciąga, jest możliwość modyfikacji pod swój gust. Jeżeli jest się fanem kakao, można dorzucić do sernikowego spodu. Ciasto to pozwala również na mnogość dodatków: poza wspomnianymi brzoskwiniami można dodać inne owoce, jak na przykład maliny.

Sernik to przede wszystkim na słodkie wykorzystanie białego sera, twarogu, który dla niektórych ludzi w innej formie może zdawać się być niejadalny. Dodanie do niego cytryny zapewni niespotykaną kwaskowatość, zaś kokos ładnie łączy się z serem, co sprawia, że ciasto przypomina w smaku odrobinę znane kuleczki Raffaello.

Składniki:

  • 600 g twarogu śmietankowego typu President lub półtłustego 2 -3 krotnie zmielonego
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 4 jajka (osobno białka i osobno żółtka)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 2 – 3 łyżki konfitury cytrynowej
  • 4 łyżki śmietany lub mleka

Spód:

  • 250 g mąki
  • 80 g cukru
  • 180 g masła
  • 1 jajko

Przygotowanie

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, jajko i masło. Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść na jednolite kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Formę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzonym ciastem wylepić dno i brzegi formy.
50 g wiórków kokosowych zrumienić na suchej patelni. Białka ubić na sztywną pianę. Twaróg, żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i zrumienione wiórki kokosowe utrzeć mikserem na masę o kremowej konsystencji. Następnie delikatnie wmieszać pianę z białek. Masę przelać do formy wylepionej ciastem. Na wierzch (można również na spód) rozłożyć konfiturę cytrynową. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 – 70 minut. Przestudzić w piekarniku, a następnie wyjąć przestudzić do temperatury pokojowej i schłodzić w lodówce.
Pozostałe 50 g kokosu wymieszać z mlekiem lub śmietaną i rozłożyć na górze sernika.