Oleje roślinne, olej kokosowy rafinowany – jak wybierać?

Nie od dzisiaj wiadomo, że oleje roślinne są zdecydowanie zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce. Aktualnie nadal hitem jest olej kokosowy. Jest wykorzystywany powszechnie nie tylko w kuchni, ale także jako składnik kosmetyków drogeryjnych i domowych. W kuchni jest doceniani ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie – nadaje się do pieczenia, smażenia, jako dodatek do ciast i […]

Czytaj więcej

Olej z pestek dyni, olej z wiesiołka – gdzie kupić?

Oleje stosowane przez nasze babki i prababki znowu stają się modne i wykorzystywane w kuchni i kosmetyce. Ich prozdrowotne właściwości znane są od lat i teraz są odkrywane na nowo. Co ciekawe, istnieją oleje odpowiednie dla mężczyzn i kobiet. Najlepszym olejem męskim jest olej z pestek dyni. Jego stosowanie usprawnia funkcjonowanie układu moczowego. Pomaga także […]

Czytaj więcej

Ocet balsamiczny, ocet jabłkowy – do czego używać?

Ocet balsamiczny jest produkowany we Włoszech od setek lat. Jego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie w rodzinach zajmujących się produkcją tego szlachetnego dodatku kulinarnego. Powstaje z ciemnych i jasnych winogron, ale dokładne składniki zależą od rodziny lub firmy, które mają swoje tajemnice smakowe. Jego produkcja jest czasochłonna – oryginalny ocet leżakuje w drewnianych […]

Czytaj więcej

Sklep dla cukrzyków: czekolada dla cukrzyków. Jaka dieta?

Cukrzyca jest aktualnie chorobą cywilizacyjną. Wynika z bardzo niezdrowej diety wprowadzanej już u małych dzieci. Są to wysoko przetworzone produkty zawierające duże ilości tłuszczu i cukru. Dużą pomocą poza leczeniem farmakologicznym jest odpowiednia dieta. Nie ma możliwości przeprowadzenia skutecznego leczenia bez spożywania odpowiednich produktów. Dla osób z cukrzycą ważne jest spożywania produktów o niskim indeksie […]

Czytaj więcej

Nasiona strączkowe, nasiona grochu

Coraz więcej badań dowodzi, że nadmierne spożycie mięsa jest szkodliwe dla organizmu. Duża ilość produktów pochodzenia zwierzęcego może zakwaszać organizm i obciążać trawienie. Mięso jest źródłem białka i rezygnując z jego spożycia należy znaleźć odpowiednie zamienniki. Są one znane od tysięcy lat – są to rośliny strączkowe. Nasiona strączkowe posiadają dużo białka dobrego dla naszego […]

Czytaj więcej

Olej z opuncji figowej i olej z czarnuszki

O dobroczynnym działaniu olejów nie trzeba już nikogo przekonywać. To tłuszcze roślinne, a nie zwierzęce powinny być głównym składnikiem naszej diety. Niektóre z nich posiadają bardzo wyjątkowe zastosowanie i działanie – także związane z kosmetykami. Pierwszym z nich jest olej z czarnuszki. Wykazuje duże działanie antybakteryjne i przeciwzapalne co czyni go świetnym lekiem na trądzik. […]

Czytaj więcej

Bezglutenowe ekologiczne słodycze – gdzie kupić?

Na szczęście żyjemy na świecie, w którym coraz bardziej wzrasta świadomość ekologiczna. Dzieci od małego uczone są sprzątania, dbania o przyrodę. Warto w dorosłym życiu mieć świadomość, które produkty są dobre dla naszej planety, a w tym dla nas. Głównym tłuszczem dodawanym do słodyczy jest olej palmowy. Charakteryzuje się tym, że jego produkcja jest bardzo […]

Czytaj więcej