Oleje roślinne, olej kokosowy rafinowany – jak wybierać?

Nie od dzisiaj wiadomo, że oleje roślinne są zdecydowanie zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce. Aktualnie nadal hitem jest olej kokosowy. Jest wykorzystywany powszechnie nie tylko w kuchni, ale także jako składnik kosmetyków drogeryjnych i domowych. W kuchni jest doceniani ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie – nadaje się do pieczenia, smażenia, jako dodatek do ciast i […]

Czytaj więcej

Ocet balsamiczny, ocet jabłkowy – do czego używać?

Ocet balsamiczny jest produkowany we Włoszech od setek lat. Jego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie w rodzinach zajmujących się produkcją tego szlachetnego dodatku kulinarnego. Powstaje z ciemnych i jasnych winogron, ale dokładne składniki zależą od rodziny lub firmy, które mają swoje tajemnice smakowe. Jego produkcja jest czasochłonna – oryginalny ocet leżakuje w drewnianych […]

Czytaj więcej

Antyoksydanty – grecka oliwa z oliwek: sklep internetowy

Grecka oliwa z oliwek jest sekretem długowieczności Greków. Najzdrowsza jest ta tłoczona na zimno i nie poddawana żadnym dodatkowym procesom. Tym sposobem zachowane zostaną wszystkie składniki odżywcze korzystne dla naszego zdrowia. Oliwa zawiera związki fenolowe na bardzo wysokim poziomie. Są to antyoksydanty czyli związki usuwające z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszone starzenie i rozwój […]

Czytaj więcej

Sklep dla cukrzyków: czekolada dla cukrzyków. Jaka dieta?

Cukrzyca jest aktualnie chorobą cywilizacyjną. Wynika z bardzo niezdrowej diety wprowadzanej już u małych dzieci. Są to wysoko przetworzone produkty zawierające duże ilości tłuszczu i cukru. Dużą pomocą poza leczeniem farmakologicznym jest odpowiednia dieta. Nie ma możliwości przeprowadzenia skutecznego leczenia bez spożywania odpowiednich produktów. Dla osób z cukrzycą ważne jest spożywania produktów o niskim indeksie […]

Czytaj więcej

Nasiona strączkowe, nasiona grochu

Coraz więcej badań dowodzi, że nadmierne spożycie mięsa jest szkodliwe dla organizmu. Duża ilość produktów pochodzenia zwierzęcego może zakwaszać organizm i obciążać trawienie. Mięso jest źródłem białka i rezygnując z jego spożycia należy znaleźć odpowiednie zamienniki. Są one znane od tysięcy lat – są to rośliny strączkowe. Nasiona strączkowe posiadają dużo białka dobrego dla naszego […]

Czytaj więcej

Płatki pszenne na drugie śniadanie – zdrowo?

Olbrzymie znaczenie dla naszego dobrego samopoczucia ma odpowiednia dieta. Jedzenie nie powinno sprowadzać się tylko do doznań smakowych, ale zastanawiajmy się także jakim paliwem dla naszego organizmu będzie dany produkt. Obecnie króluje pszenica – w białym chlebie, makaronie, ciastach i innych słodyczach. Pszenica wbrew pozorom jest bardzo zdrowa. Nie jest odpowiednia dla osób nietrawiących glutenu […]

Czytaj więcej

Olej z opuncji figowej i olej z czarnuszki

O dobroczynnym działaniu olejów nie trzeba już nikogo przekonywać. To tłuszcze roślinne, a nie zwierzęce powinny być głównym składnikiem naszej diety. Niektóre z nich posiadają bardzo wyjątkowe zastosowanie i działanie – także związane z kosmetykami. Pierwszym z nich jest olej z czarnuszki. Wykazuje duże działanie antybakteryjne i przeciwzapalne co czyni go świetnym lekiem na trądzik. […]

Czytaj więcej