Oleje roślinne, olej kokosowy rafinowany – jak wybierać?

Nie od dzisiaj wiadomo, że oleje roślinne są zdecydowanie zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce. Aktualnie nadal hitem jest olej kokosowy. Jest wykorzystywany powszechnie nie tylko w kuchni, ale także jako składnik kosmetyków drogeryjnych i domowych. W kuchni jest doceniani ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie – nadaje się do pieczenia, smażenia, jako dodatek do ciast i […]

Czytaj więcej

Olej z pestek dyni, olej z wiesiołka – gdzie kupić?

Oleje stosowane przez nasze babki i prababki znowu stają się modne i wykorzystywane w kuchni i kosmetyce. Ich prozdrowotne właściwości znane są od lat i teraz są odkrywane na nowo. Co ciekawe, istnieją oleje odpowiednie dla mężczyzn i kobiet. Najlepszym olejem męskim jest olej z pestek dyni. Jego stosowanie usprawnia funkcjonowanie układu moczowego. Pomaga także […]

Czytaj więcej

Makarony bezglutenowe – maszynka do robienia makaronu – warto kupić?

Wszyscy uwielbiają makaron. Ten najpopularniejszy to makaron pszenny, jasny, taki, który jest gotowy w 10 minut. Co jednak z osobami, które nie jedzą glutenu? Po pierwsze, należy wspomnieć, że dieta bezglutenowa jest odpowiednia dla osób mających problemy z jego trawieniem. Jest to związek występujący w zbożach, głównie pszenicy, ale także życie i jęczmieniu. Większość populacji […]

Czytaj więcej

Antyoksydanty – grecka oliwa z oliwek: sklep internetowy

Grecka oliwa z oliwek jest sekretem długowieczności Greków. Najzdrowsza jest ta tłoczona na zimno i nie poddawana żadnym dodatkowym procesom. Tym sposobem zachowane zostaną wszystkie składniki odżywcze korzystne dla naszego zdrowia. Oliwa zawiera związki fenolowe na bardzo wysokim poziomie. Są to antyoksydanty czyli związki usuwające z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszone starzenie i rozwój […]

Czytaj więcej

Nasiona strączkowe, nasiona grochu

Coraz więcej badań dowodzi, że nadmierne spożycie mięsa jest szkodliwe dla organizmu. Duża ilość produktów pochodzenia zwierzęcego może zakwaszać organizm i obciążać trawienie. Mięso jest źródłem białka i rezygnując z jego spożycia należy znaleźć odpowiednie zamienniki. Są one znane od tysięcy lat – są to rośliny strączkowe. Nasiona strączkowe posiadają dużo białka dobrego dla naszego […]

Czytaj więcej

Płatki pszenne na drugie śniadanie – zdrowo?

Olbrzymie znaczenie dla naszego dobrego samopoczucia ma odpowiednia dieta. Jedzenie nie powinno sprowadzać się tylko do doznań smakowych, ale zastanawiajmy się także jakim paliwem dla naszego organizmu będzie dany produkt. Obecnie króluje pszenica – w białym chlebie, makaronie, ciastach i innych słodyczach. Pszenica wbrew pozorom jest bardzo zdrowa. Nie jest odpowiednia dla osób nietrawiących glutenu […]

Czytaj więcej

Uprawa warzyw, skrzynki na warzywa. Warzywa ekologiczne jaki sklep internetowy

Modnym oznaczeniem produktów na sklepowych półkach są wielkie symbole BIO i EKO. To jednak za mało żeby uznać produkt za ekologiczny. Aby uprawa warzyw mogła zostać nazwaną ekologiczną konieczne są specjalne certyfikaty, które są potwierdzeniem używania odpowiednich środków i metod przy procesie produkcji. Warto znać oznaczenia nadawane regionalnie, a także przepisami Unii Europejskiej. Sklep internetowy […]

Czytaj więcej

Olej z opuncji figowej i olej z czarnuszki

O dobroczynnym działaniu olejów nie trzeba już nikogo przekonywać. To tłuszcze roślinne, a nie zwierzęce powinny być głównym składnikiem naszej diety. Niektóre z nich posiadają bardzo wyjątkowe zastosowanie i działanie – także związane z kosmetykami. Pierwszym z nich jest olej z czarnuszki. Wykazuje duże działanie antybakteryjne i przeciwzapalne co czyni go świetnym lekiem na trądzik. […]

Czytaj więcej