Oleje roślinne, olej kokosowy rafinowany – jak wybierać?

Nie od dzisiaj wiadomo, że oleje roślinne są zdecydowanie zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce. Aktualnie nadal hitem jest olej kokosowy. Jest wykorzystywany powszechnie nie tylko w kuchni, ale także jako składnik kosmetyków drogeryjnych i domowych. W kuchni jest doceniani ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie – nadaje się do pieczenia, smażenia, jako dodatek do ciast i […]

Czytaj więcej

Ocet balsamiczny, ocet jabłkowy – do czego używać?

Ocet balsamiczny jest produkowany we Włoszech od setek lat. Jego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie w rodzinach zajmujących się produkcją tego szlachetnego dodatku kulinarnego. Powstaje z ciemnych i jasnych winogron, ale dokładne składniki zależą od rodziny lub firmy, które mają swoje tajemnice smakowe. Jego produkcja jest czasochłonna – oryginalny ocet leżakuje w drewnianych […]

Czytaj więcej

Makarony bezglutenowe – maszynka do robienia makaronu – warto kupić?

Wszyscy uwielbiają makaron. Ten najpopularniejszy to makaron pszenny, jasny, taki, który jest gotowy w 10 minut. Co jednak z osobami, które nie jedzą glutenu? Po pierwsze, należy wspomnieć, że dieta bezglutenowa jest odpowiednia dla osób mających problemy z jego trawieniem. Jest to związek występujący w zbożach, głównie pszenicy, ale także życie i jęczmieniu. Większość populacji […]

Czytaj więcej

Sklep dla cukrzyków: czekolada dla cukrzyków. Jaka dieta?

Cukrzyca jest aktualnie chorobą cywilizacyjną. Wynika z bardzo niezdrowej diety wprowadzanej już u małych dzieci. Są to wysoko przetworzone produkty zawierające duże ilości tłuszczu i cukru. Dużą pomocą poza leczeniem farmakologicznym jest odpowiednia dieta. Nie ma możliwości przeprowadzenia skutecznego leczenia bez spożywania odpowiednich produktów. Dla osób z cukrzycą ważne jest spożywania produktów o niskim indeksie […]

Czytaj więcej

Płatki pszenne na drugie śniadanie – zdrowo?

Olbrzymie znaczenie dla naszego dobrego samopoczucia ma odpowiednia dieta. Jedzenie nie powinno sprowadzać się tylko do doznań smakowych, ale zastanawiajmy się także jakim paliwem dla naszego organizmu będzie dany produkt. Obecnie króluje pszenica – w białym chlebie, makaronie, ciastach i innych słodyczach. Pszenica wbrew pozorom jest bardzo zdrowa. Nie jest odpowiednia dla osób nietrawiących glutenu […]

Czytaj więcej

Olej z opuncji figowej i olej z czarnuszki

O dobroczynnym działaniu olejów nie trzeba już nikogo przekonywać. To tłuszcze roślinne, a nie zwierzęce powinny być głównym składnikiem naszej diety. Niektóre z nich posiadają bardzo wyjątkowe zastosowanie i działanie – także związane z kosmetykami. Pierwszym z nich jest olej z czarnuszki. Wykazuje duże działanie antybakteryjne i przeciwzapalne co czyni go świetnym lekiem na trądzik. […]

Czytaj więcej

Bezglutenowe ekologiczne słodycze – gdzie kupić?

Na szczęście żyjemy na świecie, w którym coraz bardziej wzrasta świadomość ekologiczna. Dzieci od małego uczone są sprzątania, dbania o przyrodę. Warto w dorosłym życiu mieć świadomość, które produkty są dobre dla naszej planety, a w tym dla nas. Głównym tłuszczem dodawanym do słodyczy jest olej palmowy. Charakteryzuje się tym, że jego produkcja jest bardzo […]

Czytaj więcej